Benelli Vinci Hakkında Teknik Detaylar

Çalışma Prensibi
Vinci sabit hareket eden blok üzerine kinetik/inertia sistem ile çalışır. Kilit başlığı mekanizma bölgesinden yay ile ayrılmıştır.
Tüfek ateşlendiği zaman mekanizmaya bağlı başlık, patlamadan meydana gelen titreşimle yerinden oynayarak kilidi açar ve sürgünün geri gelmesine olanak tanır. Bu sırada mekanizma ile başlık arasında kalan yay sıkışarak üzerinde topladığı enerjiyi mekanizmayı geri itmek için kullanır. Boş kovanın çıkarılması ve yeni fişeğin yatağa sürülmesi bu geri hareket ile sağlanır.
 
Yayın sertliği dikkatlice ayarlanmıştır ve saçma namluyu terk edene kadar mekanizmanın geri gelmesini geciktirerek barut gazının tamamına yakınının kurşun ve saçmayı fırlatmak için kullanılmasını sağlar. Bu gecikme ayrıca, çeşitli ağırlıklara sahip fişeklerde tüfeğin düzgün çalışmasını sağlar.
 
Atıştan sonra fişek yatağına sürülecek ikinci fişek, bu sırada geri düşerek mekanizmanın tam altına gelir. Tamamen geri gelmiş mekanizma tekrar ana poaziyona dönerken mekanizmanın alt tarafındaki kaşık, yeni fişeği mekanizmanın önüne kaldırır. Fişeği kaşık üzerinden alan mekanizma bloğu, fişeği fişek yatağına kadar iter ve tüfek sonraki atış için hazırdır.Mekanizma geri gittiği sırada horozuda geriye yatırarak tetik mekanizmasını kurmuş olur, son fişek atıldığında mekanizma geride açık vasiyette kitlenir. 
 
Kullanım
Benelli Vinci yarı otomatik av tüfeği fabrikadan çıktığında paketlenirken iki parçaya ayrılır; Kundak/Gövde ve Namlu/Kasa.
Bu iki parçayı birleştirmek için aşağıdaki adımları sırasıyla uygulayın;
Namlu, fişek yatağı ve mekanizma çevresi temiz olmalı ve hareketini önleyecek parçalardan arındırılmalıdır.
Şarjör borusunu ve gövdeyi kontrol edin
Şarjör borusu üzerinden el kundağını çıkartın
Sağ elinizle kundak/gövde takımını sol elinizle ise namlu ve mekanizma grubunu tutun, bağlantı raylarını yerlerine oturtun. Namlu halkasını şarjör borusu üzerindeki yerine yerleştirin, mekanizmayı iterken yerinden çıkmamasına dikkat edin.
Daha sonra namlu ve mekanizma grubunu, gövde üzerindeki yerine doğru sıkıca iterek oturduğundan emin olun. 
El kundağını yerine takmadan önce mekanizmanın hareketini kontrol edin.
Şarjör kapağını yerine sıkıca oturtmak için saat yönünde çevirerek kapatın
 
Tüfeğin Doldurulması
Başlamadan önce emniyet mandalını tetiğin sağından soluna doğru bastırarak tüfeğin boş olduğundan emin olun.(Kırmızı halka görülmemelidir)
Namluyu yere doğru çevirerek tüfeğin ters çevirin. Kasanın sağ tarafında bulunan mekanizma düşürme düğmesine basılı tutarken, fişeklerin metal kovanları size uçları şarjör borusuna bakacak şekilde yerleştirin.
Şarjör tam olarak dolana kadar bu işlemi tekrarlayın, fişek yatağında fişek olmadığı sürece tüfek patlamaz. Bundan sonra kurma kolunu tamamen geriye çekip bırakarak ilk fişeği namluya sürebilirsiniz.
Emniyet mandalını açtığınız anda, tüfek atışa hazırdır.
 
Tüfeğin Boşaltılması
Emniyetin kapalı olduğundan emin olarak tüfeği güvenli bir yere doğrultun.
Kurma kolunu tamamen geri çekerek fişek yatağındaki fişeğin çıkarılmasını sağlayın, daha sonra kurma kolundan tutarak mekanizmayı yerine bırakın.
Silahı ters çevirin, sağ elinizin baş parmağıyla kaşığı içeri doğru itin. Bu sırada sol elinizle kasanın sağ tarafındaki fişek çağırma ve mekanizma düşürücü tuşa basarak şarjör kilidini açın. Fişekler aynı işlem tekrarlanarak sırasıyla şarjör borusundan çıkarılmalı ve şarjör kapağı görülerek tamamen boş olduğundan emin olunmalıdır.
Bu işlemlerden sonra ise mekanizma kurma kolunun bir iki defa boş çalıştırılarak namlu yatağında fişek olmadığı kontrol edilmelidir.
 
Sökme İşlemleri
Namlu
Şarjör kapağını çıkarın.
El kundağını şarjör borusundan ayırın.
Kurma kolunu çekerek mekanizmanın boş olduğundan emin olun.
Tüfeğin kundağı sabit bir yerdeyken, namlu grubunu çekerek ayırın.
Tüfek iki gruba ayrılmış durumdadır
 
Mekanizma Grubu
Kurma kolunu tamamen geri çekin ve yayın ucundaki mekanizma kilidini çıkarın.
Ateşleme iğnesini çıkarın
Kurma kolunu çıkarın
Kasanın içinden mekanizma gövdesini çıkarın
Kilit başlığını mekanizmadan ayırın
Kilit başlığı ve mekanizma arasındaki yayı çıkarın
 
Tetik Grubu
Küçük bir çekiç ve sivri bir nesne yardımıyla yay pimini yerinden çıkarın.
Bir elinizle tetik korkuluğundan, diğeriyle mekanizmadan tutarak ikisini birbirinden ayırın
Tüfek ustaları haricinde daha fazla sökmek önerilmez
 
Temizlik ve Yağlama
Yanma kalıntıları, yağ ve kir hareketli parçaların arasına doluştuğunda tüfeğin sökülerek temizlenmezi ve yağlanması gerekmektedir. Her kullanımdan sonra tüfeğin temizlenmesi, uzun vadede korozyonu önler. 
 
Namlu
Atıştan sonra namlunun içini silah yağı ile temizlemek gerekmektedir. Sert bir harbi yardımı ile sıvanmış kurşun ve barut kalıntılarını temizledikten sonra temiz bir bez parçasını namlunun içinden geçirin.
Bez parçasını değiştirerek, bez temiz çıkana kadar bu işlemi tekrarlayın.
 
Mekanizma
Av sezonunun bitiminde veya yüksek adetli atışlardan sonra (örneğin 500 atış) bu parçaların silah yağı ve küçük bir fırça ile temizlenmesi gerekir.
Dikkatlice kurulandıktan sonra MF-82 tipi yağ ile yağlanmalıdır
 
Önemli: Tüfeğinizi temizlerken asla sırada yağlar kullanmayın. Av tüfeği için özel olarak üretilmemiş yağlar, barut kalıntısı ile birleştiğinde hamur halini alarak silahın hareketli parçalarına kir ve barut kalıntılarının yapışmasına sebep olurlar.
 
Şarjör Kapasitesi
Benelli Vinci yarı otomatik av tüfeğinin şarjör kapasitesi 3 fişektir. Ancak Ülkemiz ve Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere bir çok ülkede yasalar en fazla 2 fişek kapasitesine izin verdiği için takoz ile iki fişeğe düşürülmüştür.
 
Kundak Düşüklüğünü Ayarlamak
Silahın namlusunu yere doğrultun
Dipçik lastiğini çıkartın
Kundağı yerinden sökün
Kundağı takmadan önce dipçik ayar pullarını yerlerine yerleştirerek ihtiyacınız olan şekle getirin
Ön ve arkadaki ayar pullarının eşleştiğinden emin olun, aksi taktirde tüfeğin mekanizması zarar görebilir
Kundağı yerine takın ve sıkıca vidalayın
 
Mobil Şoklar
Vinci yarı otomatik av tüfeği aynı zamanda çelik saçma atabilecek bir namlu ve şok konfigürasyonuna sahiptir. Çelik saçmalarla en iyi sonucu almak için 3, 4 ve 5 (silindir) numaralı şokları kullanabilirsiniz.
1 ve 2 numaralı mobil şoklar çelik saçma için uygun değildir
 
Mobil Şokların Bakım ve Temizliği
Şok anahtarı kullanarak saat yönünün tersine çevirerek şoku namludan çıkarın.
Vida dişlerini hem namlu hem de şok üzerinde bir fırça yardımıyla temizleyin, gerekirse silah yağı kullanın.
Dilediğiniz şoku namlu içindeki şok yatağına saat yönünde çevirerek takın
 
Önemli: Av veya atış sırasında şoklar gevşeyebilir, bu duruma sürekli dikkat ederek şokları kontrol etmek gerekir.
Uyarı: Mobil şok takılı olmadan atış yapmak, kurşun veya saçmaların çok yüksek sürtünmeye maruz kalmasına sebep olduğu için namlunun patlamasına ve şok yataklarının onarılamaz şekilde hasara uğratabilir.
Vinci Av Tüfeği 70 mm ve 76 mm fişeklerle çalışmaktadır. 28 gram  - 56/57 gram aralığındaki fişekler dışındaki fişekler, Vinci yarı otomatik tüfekte kullanmak için uygun değildir.
Mekanizma ve başlık kilidi arasındaki yayın düzgün yerleştiğinden her zaman emin olun aksi taktirde mekanizmanın kapanması ile silah ateşlenebilir.
 
Benelli Vinci
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.