Husan Şarjörlü Av Tüfekleri
TÜFEĞİN ÇALIŞMA PRENSİBİ
Yizsiz gazlı yarı otomatik Husan Arms şarjörlü av tüfeği kurma kolundan verilen ilk hareket ile mekanizma taşıyıcı kol mekanizmayla birlikte geri hareket ettirilir. Mekanizmanın bu hareketi ile icra mili üzerindeki icra yayında hareket enerjisi depolanmasına ve tetik grubunun kurulmasına imkan tanır. Mekanizma, mekanizma taşıyıcı kol ile beraber ileri doğru hızlı bir şekilde hareket ederek, ilk fişeği namlu fişek yatağına sürer. Tetiğe dokunularak ateşleme sistemi harekete geçirilir ve ve fişek ateşlenir/atılır. Namlu fişek yatağındaki, fişek kapsülünün ateşlenmesiyle yanan barut gazının etkisi ile oluşan patlama; fişek tapası ve saçma veya kurşun parçalarının namlu içerisinde yüksek bir hızla hareket ederek namluyu terk etmesini sağlar. Patlamanın şiddeti le namlu içerisinde oluşan yüksek basınçtaki gazın bir kısmı, namludaki gaz değilinden geçerek gaz odasında pistonun alın yüzeyine etki ederek mekanizma taşıyıcı kol vasıtası ile icra yayını sönümleyerek kilidi açıncaya kadar devap edip boş kovanı dışarı atar. Sönümlenen icra yayının açılması ile mekanizma şarjörden fişeği alarak namlu fişek yatağına sürmesi ile tekrar atışa hazır hale gelir. Tetiğe her dokunuşta bu işlem otomatik olarak tekrarlanmaktadır.
TÜFEĞİN BAKIMI
Yağlanma Uyarısı; Husan şarjörlü tüfeğinizin bakımında gres yağı veya benzeri kalın yağlar kullanmayın. İnce silah yağı ve sprey silah yağı kullanın. Atış yapmadan önce namlu içi ve fişek yatağının temiz ve kuru olduğundan emin olun. Asla fişek üzerinde yağ sıkmayın veya sürmeyin. Namlu içinde herhangi bir engel varken tüfeği ateşlemek tüfeğe zarar verebilir. Ölüm veya yaralanmalara yol açabilir. Tüfeğin uygun biçimde bakım ve temizliğinden silah sahibi sorumludur.
Adım 1; Tüfeğinizi bakım için sökün
Adım 2; Uygun harbi kullanın, harbinin ucuna solvent emdirilmiş bir kumaş takarak namlu içini bir kaç kez ileri ve geri temizleyin. Ardından aynı işlemi kuru bir bez parçası ile tekrarlayın ve namlu içindeki tüm pislik ve kalıntıları temizleyin.
Adım 3; Şayet namlu içinde yukarıdaki harbi ile temizleme işleminden sonra da kurşun atığı mevcutsa o zaman prinç telli fırçayı solvente batırıp namlu içi fırçalanmalıdır. Kurşun atıkları hala mevcutsa Adım 2 tekrarlanmalıdır.
Adım 4; Mekanizma taşıyıcı, icra mili ve kasanın iç kısımları ince tüfek yağı ile çok hafif yağlanmalıdır.
Adım 5; Tüfeği tekrar takın ve dış metal yüzeylerini ve namlu iç kısmını hafif yağlı bir kumaş parçası ile silin.
Adım 6; Tüfeği emniyetli bir yere yerleştirin. Çocukların ve yetkisiz kişilerin ulaşamayacağı kilitli bir yerde muhafaza edin. Tüfeğinizi asla deri bir kılıf içerisinde bırakmayın, çünkü kuru görünse dahi deri nem çeker.
MUHİMMAT KULLANIMI
Standartlar dahilinde üretilmiş yerli ve ithal kurşun ve çelik saçmalı tüm av fişekleri tüfeğinizle birlikte kullanılabilir. Tüfeğin fişek yatağı 76 mm (Magnum) olarak tasarlandığı için tüfeğiniz standart ticari olarak üretilen 76 mm ve 70 mm tüm fişekler kullanılabilir. Sadece uygun ebatlarda ve dolumla standart üretilmiş fabrikasyon fişeklerin kullanılması gerektiği unutulmamalıdır. Tüfeğiniz gaz basıncı ile çalıştığı için aşırı gaz basınçlı fişeklerin kullanılmasının mekanik parçalarda yıpranma ve kırılmalara yol açabileceği bilinmelidir.
Uyarı: Ateşli silahtan kontrolsüz gaz çıkışı veya aşırı yüksek basınç yaratacak herhangi bir sebebten dolayı tüfek hasar görebilir ve ölüm veya ciddi yaralanmalara yol açabilir. Bu olumsuz durumlar genellikle eski, arızalı, yanlış ya da uygun olmayan fişek kullanımları, aşırı barut veya saçma dolumu sonucu olabileceği gibi namlu içi veya fişek yatağında bulunabilecek engellerden de kaynaklanabilir. Endüstriyel standartları aşan basınçlara sahip fişek veya saçmaları kullanmak son derece tehlikelidir.
2'li, 5'li ve 10'lu şarjörler ile tüm atışlarda 30 gr ve 50 gr arası fişekler kullanılabilir. Şevrotin/ 9'lu ve tek kurşun atışlarında 2'li ve 5'li şarjör kullanılması önerilir. Kurşun atışlarında her 30 atışda bir; gaz odası ve piston temizlenmeli ve tekrar yağlanması gerekmektedir.
ŞOK SETİ / ŞOK KULLANIMI
Tüfeğiniz 1-3-5 nuamra olmak üzere 3 adet içten şok ile birlikte verilmektedir. Her şok üzerindeki çentikler sayesinde belirlenmiştir. ( NO: 1 - 1 Çentik / NO: 3 - 3 Çentik / NO: 5 - 5 Çentik)
Şok seti kutusunda bir adet şok anahtarıda bulunmaktadır. Şok takmak ve değiştirilmek istendiğinde mutlaka tüfeğin boş olmasına dikkat edilmelidir. Şoku takmak için namlu ağzına takıp vidalamak yeterlidir. Daha sonra şoku yerine emniyetli şekilde yerleştirilmesi için şok anahtarı ile sıkın.
Şok vidalama uyarısı; Asla tüfeğin ağzına direk olarak bakmayın veya emniyet mandalı hangi konumda olursa olsun tüfek dolu iken şoku takmayın ya da değiştirmeyin. Şok yerine oturtulmadan ve vidası sıkılmadan asla ateş etmeyin. Şok üzerindeki dişler hasar görmüş ise kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu tip durumlarda namlu zarar görecek ve şokun kendisi namludan yüksek hızda fırlayarak ölüm ve ciddi yaralanmalara neden olacaktır.