Ördek Avı Nasıl Yapılır?

Ördek kendi familyasında dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı uçuş yüksekliğini ve mesafesini ayarlayabilen en akıllı kanatlı hayvanlardan birisidir. Ses duyabilme ve görebilme yeteneği muhteşem denilebilecek bir derece de adlandırılabilir. Güneşli ve yumuşak havalarda yüksekten uçarak su birikintisi (dere kenarı,ırmak,nehir, çeltik tarlası vb. ) sazlık alanlara inmek ve yemlenmek ya da geceyi burada geçirmek için güvenli alan ararlar. Karlı, tipi ve fırtına gibi sert olarak adlandırdığımız havalar da ise görüş mesafesi az olduğu için doğanın dengesine onlar da yenik düşer ve alçak uçuşlar yaparak avcıya atış hakkı verirler ve hedef olurlar.
 
Ördek avında meranın seçimine ve meranın dengesine göre değişiklik gösteren bir çok avlanma şekli olsa da biz avcılar bunu 3 ayrı şekilde adlandırabiliriz;
 
Parlama Avı: Bu av şekli genelde dere, ırmak ve göl kenarlarında yürüyerek yaptığımız bir av tekniğidir. Bu alanlar da sessizce yürünür.  Açık alanlarda, saz kenarlarında ve suyun oluşturduğu çataklar gezilirken ördek rahatsız olur ve bulunduğu bölgeyi terk ederken avcıya atış imkanı sunar. Bu şekilde avlanma tekniğine parlama avı deriz.
Geçit Avı: Bu av şekli ise yine dere, ırmak ve göl kenarları yada ördeğin geçiş güzergahında beklenerek ördeğe atış imkanı tanıyan av şekline denir. Bu avda kamufle olmak ve sessizce beklemek şansınızı arttıracaktır. 
Bek avı: Bu avda ise yine dere, ırmak ve göl diye neticelendirmeden kısaca su birikintisi olan ördeğin geçeceği muhtemel uygun meralarda mühre avı yapılarak ve ördek sesi çıkaran düdüklerle yaptığımız avlardır. Sabit mühre, hareketli mühre, rüzgar kanatlı mühre, motorlu mühre ve her ördek sesine uygun ses çıkartan çeşitli ördek düdükleri ile yapılır. Bu avda  ördeği kandırmak amacıyla yapılmış bir çok alet kullanımı mevuttur. Bunlardan bazıları yasal, bazıları ise yasaktır. 
 
Biz yasalara ve kanunlara uygun avlanan birer avcı olduğumuz için yasal olan ekipmanlardan biraz sizlere bahsedeyim. 
Sabit Ördek Mühresi: Artık birebir ördeğe benzeyen ördek mühresi suya ip ya da misina yardımı ile kurşun takılarak yayılım yapılan mühre çeşididir. Bu mühre suya nizami aralıklarla çeşitli şekilde yayılımı yapılır ve ördeğe sanki orda bir grup ördek varmış gibi güven hissi verir. Kendi aralarında Kara meke mühresi, fiyu mühresi, elmabaş mühresi, çamurcun mühresi, kılkuyruk mühresi ve yeşil ördek mühresi olarak erkek ve dişili gruplarda  içlerinde ayrılırlar.
Hareketli Ördek Mühresi: Bu mühre de aynı sabit mühre gibi suya atılır. Ancak içinde küçük bir motorlu titreşim yapan elektronik kısım olduğundan dolayı sanki ördek canlıymış gibi suda sağa sola ufak dairesel dalgalanmalar yaptırır. Bu da ördeği kandırmak açısında gayet başarılı bir mühre olarak ördek avcılarının beğenisini kazanmıştır.
Kanatlı Rüzgarla Dönen Ördek Mühresi: Bu mühre ise diğer sabit mührelerle birlikte yine arasına yayılım yaparak kazık yardımı ile yere çakılır. Rüzgar yardımı ile kanatları hareketlenir ve sanki meraya inen ya da meradan kalkan bir ördek görüntüsü verir.
Motorlu Ördek Mühresi: Bu mühre çeşidi ise içinde elektronik bir motor sistemi mevcuttur. Kanatlara hareket verir ve sürekli aynı eksen de dönmesine yardımcı olur. Aynı rüzgar hareketli ördek mühresi gibi kazık yardımıyla yayılıma çakılır. Pil ve Akü yardımı ile enerjisini alır. Ördek avının olmazsa olmazlarından diyebilirim. Sabit mühre hiç bir ördek avında tek başına bu kadar kandırıcı olamaz. Şayet yanında Motorlu Mühre varsa defalara şahit oldum, yüksekten uçan bir ördeği bile indirebilir. 
Ördek Düdüğü: Çeşitli ördekler için ayrı ayrı tasarlanmış düdük çeşididir. Gerçek ördek sesi çıkarır ve bu alet de ördek avının olmazsa olmazlarından biridir diyebilirim. Kendi aralarında ördek düdüğü , kaz düdüğü, ıslıkçı ördek düdüğü diye birbirlerinden ayrılırlar.
 
Gelelim en önemli konulardan birisi olan kamuflaj (kamufle olma) bölümüne;
Yazının başında belirttiğim gibi ördek muhteşem bir ses duyum ve görme yeteneğine sahiptir. Meraya uygun şekilde saz ya da benzeri desenli elbiseler kullanılmalı ve sessizce av da beklenmelidir. Ördek kış aylarında yapılan bir avcılık olduğu için bu tarz elbiselerin soğuğa ve yağmura dayanaklı olması avcının yararınadır. Daha verimli bir avcılık yapabilmek için giyim gerçekten önemli bir faktördür. Suya mührelerin yayılımını yapabilmek ve vurulan avı sudan alabilmek için ise; devreye kasık çizmesi, boy tulumu ve neopren tulum lar devreye girer. Diğer çizmelere nazaran neopren boy tulumu bek avlarında hem suya girebilmek adına, hem de eksi derecelerde bile üşütmemesi adına en elverişli seçim olacaktır diye düşünüyorum. 
Ördek Avında Tüfek ve Fişek seçimi: Gündüz avında genellikle uzun namlulu 71 ya da 76 cm namlu tüfekler kullanılır. Benim gözlemlediğim  en çok kullanılan yarı otomatik tüfeklerdir. Yarı otomatik tüfekler kendi içinde kinetik sistem  ve gazlı sistem olarak ikiye ayrılırlar. 71 cm namlulu bir tüfeği baz alırsak gündüz avlarında 2 veya 3 nolu şokla oldukça verim alınabilir. Genelde soğuk havalarda 34 gram, 36 gram 3 veya  4 numaralı power tapa diye nitelendirdiğimiz fişekler tercih edilmelidir. Havanın durumuna göre fişek gramajları yükseltilebilir veya düşürülebiliriz. Zamanla kendi tüfeğinizin hangi fişek, hangi gramajda ve hangi şokta daha iyi olduğunu deneyerek kendiniz görebileceksiniz.
Akşam avlarında ise ördek genellikle alçak uçuşlar yaptığı için 66 cm namlulu tüfekler tercih edilir. Eğer iki tüfeğim yok 71 cm namlu tüfek ile avlanıyorum derseniz. Şok seçiminiz 4 yada 5 numara olmalıdır. Daha çabuk açan fişekler tercih edilmelidir. Genellikle 5, 6 ve 7 numaralı 32 gram ya da 34 gram keçe ve bior tapa fişekler kullanılır. Az öncede belirttiğim gibi havanın durumuna göre fişek gramajları yükseltilebilir ve ya düşürülebiliriz. 
 
Bu yazının size faydalı olacağını temenni eder, kısmetli avlar dilerim. Rastgele...
Makale Yazarı: Ender ATEŞ
Bu yazının tüm hakları YABAN AV'a aittir, izinsiz kopyalanamaz!
 
Yaban Av Ördek Avı
 
Yaban Av Ördek Avı
 
 
Yaban Av Ördek Avı
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.